Joods Historisch Museum

Lach… en Vergeet!
Liedjes van joodse artiesten

 
Een fluitje van een cent, Als ik tweemaal met m’n fietsbel bel, Goedenacht en welterusten, Meneer Dinges weet niet wat swing is… Vanaf 6 maart 2009 zijn in het Prentenkabinet van het Joods Historisch Museum bekende en minder bekende liedjes van joodse artiesten, componisten, ‘humoristen’ of tekstschrijvers te zien én te horen. Een audiotour met tientallen liedjes en oude geluidsopnamen, voert ons terug naar de tijd van, onder anderen, Eduard Jacobs, Louis en Heintje Davids, Stella Fontaine en Max van Praag.
 
De tentoonstelling Lach… en Vergeet! leidt ons door de wereld van vermaak van vóór de televisie. In de periode tussen 1890 en 1960 maakten Nederlandse artiesten dankbaar gebruik van het fenomeen bladmuziek om hun liedjes en voordrachten massaal aan de man te brengen. Een aanlokkelijke illustratie op de omslag moest een liedje ‘verkopen’. Hiervoor werden kosten noch moeite gespaard. Ontwerpers en kunstenaars werden ingeschakeld om de bladmuziekomslagen vorm te geven. De illustraties van de bladmuziek tonen de ontwikkelingen in de maatschappij, de kunststijlen, mode en ook het uitgaansleven van toen: een vervlogen tijd waarin gracieuze, lieftallige dames en charmante heren nog de foxtrot, tango en charleston dansten. De mooi geïllustreerde en gedecoreerde bladmuziek geeft een kleurrijk beeld van het wervelende uitgaansleven waarin (Amsterdamse) joden een prominente rol speelden.
 
De bladmuziek toont ons een spiegel van een tijd die – zoals verzamelaar Jaap van Velzen ons op het hart drukt ‘te rijk en te groots is geweest om te vergeten’. Het materiaal is deels afkomstig uit de eigen collectie, maar vooral uit de grote verzameling bladmuziek van Jaap van Velzen. Verder zijn uit de collecties van het Theater Instituut Nederland en het Nederlands Filmmuseum affiches, een kostuum en accessoires te zien.
 
Met de videopresentatie Tot het doek valt wordt ook in de Hollandsche Schouwburg aandacht besteed aan de thematiek van de tentoonstelling Lach… en Vergeet! De Hollandsche Schouwburg bood immers vele joodse artiesten een podium voor hun kunsten. De wetenschap dat de Hollandsche Schouwburg in de zomer van 1942 in gebruik werd genomen als verzamelplaats voor deportatie, zet deze plek van vermaak in een ander licht.
 
Lach… en Vergeet!
Liedjes van joodse artiesten
6 maart t/m 21 juni 2009
 
Kijk voor meer informatie over deze tentoonstelling op www.jhm.nl/lachenvergeet

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on linkedin
Share on email

Gerelateerd

Vind alles op het gebied van

Verhalen en bevindingen in wat er vroeger allemaal heeft plaatsgevonden in musea, archieven en bibliotheken.

Alles op het gebied van opgravingen, tentoonstellingen, depots  en bijzondere bodemvondsten.

Wat gebeurt er op het gebied van oude, hedendaagse / eigentijdse kunst in musea, beurzen, beeldentuinen en galeries.

Hoe vind ik een fraai voorwerp voor mijn interieur of collectie, waar laat ik deze stukken taxeren / restaureren. 

Alle thema's