Erfgoedcentrum

Gevonden! 50 voorwerpen uit Dordtse Bodem

Tot en met 1 maart 2009 staan 50 middeleeuwse gebruiksvoorwerpen uit Dordtse bodem in de schijnwerpers in het Hof. Gekoppeld aan hun eigentijdse varianten, want de getoonde voorwerpen maken nog altijd deel uit van ons dagelijks leven.

Archeologische vondsten spreken meestal niet meteen tot ieders verbeelding. Zeker niet als ze gehavend of op het eerste gezicht onherkenbaar zijn. En aangezien archeologen zelden potten met glimmende munten of glanzende sierraden uit de bodem halen, blijft de waarde van deze vondsten voor sommigen een raadsel. De tentoonstelling Gevonden! brengt hier verandering in.

Van gebruiksvoorwerp tot museumstuk

De vijftig middeleeuwse vondsten die in vijftig moderne kijkboxen worden gepresenteerd, lopen uiteen van in eerste instantie vreemde of juist heel gewone gebruiksvoorwerpen tot echte museumstukken. De voorwerpen zijn in een periode van ruim zeventig jaar opgegraven in Dordrecht tijdens meer dan 400 kleine en grote archeologische onderzoeken. Bij elke vondst hoort natuurlijk een boeiend verhaal dat het object  hoe vreemd of gewoon ook  bijzonder en karakteristiek maakt.

De combinatie van de vondst, het verhaal over het gebruik ervan en de confrontatie met de hedendaagse variant maakt dat elk object gaat leven. Zo laat de baardmankruik uit de 16de eeuw zich gemakkelijk vergelijken met een moderne bierpul; op een glis uit de 14de eeuw kun je bijna zo wegschaatsen; je kunt je voorstellen hoe je goed kon knikkeren met de prachtige knikkers van klei met glazuurlaag. En wat te denken van de prachtige messing schrijfstift uit de 14de eeuw, fraai versierde dovers, houten trippen, een 14de-eeuwse kinderrammelaar, en een slee gemaakt van de kaak van een paard? Er valt te genieten van de schoonheid van de voorwerpen, van de verhalen over het gebruik, en van de volksgebruiken en gezegden uit de Middeleeuwen, die de vondsten verder tot leven brengen.

Tentoonstelling ‘Gevonden! 50 voorwerpen uit Dordtse bodem’

t/m 1 maart 2009

Het Hof 12, Dordrecht

Geopend: dinsdag t/m zondag, 13-17 uur

www.erfgoedcentrumdiep.nl

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on linkedin
Share on email

Gerelateerd

Vind alles op het gebied van

Verhalen en bevindingen in wat er vroeger allemaal heeft plaatsgevonden in musea, archieven en bibliotheken.

Alles op het gebied van opgravingen, tentoonstellingen, depots  en bijzondere bodemvondsten.

Wat gebeurt er op het gebied van oude, hedendaagse / eigentijdse kunst in musea, beurzen, beeldentuinen en galeries.

Hoe vind ik een fraai voorwerp voor mijn interieur of collectie, waar laat ik deze stukken taxeren / restaureren. 

Alle thema's