Eeuwenoude ‘Terracotta’ op z’n moo

Eeuwenoude ‘Terracotta’ op z’n mooist
Wintertentoonstelling in Rijksmuseum van Oudheden

Een uitgelezen verzameling kunst- en gebruiksvoorwerpen van terracotta (Italiaans voor ‘gebakken aarde’) staat vanaf 2 december 2009 in het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden in de schijnwerpers. De tentoonstelling ‘Terracotta’ presenteert meer dan tweehonderd klassieke Griekse damesfiguurtjes, handgevormde godenbeelden uit Syrië en Irak, dierfiguren en Egyptische miniatuurhuisjes die alle zo zijn opgesteld dat bezoekers optimaal kunnen genieten van hun schoonheid, vormgeving en details. Ook de verschillende functies die ze hadden in het oude Nabije Oosten, Egypte, de Klassieke Wereld en het vroege Nederland komen aan bod. De tentoonstelling is te zien tot en met 13 juni 2010.

De voorwerpen in ‘Terracotta’ bestrijken samen een periode van ruim vijfduizend jaar. Blikvangers zijn het prachtig gevormde beeldje van een gevleugelde Eros en het figuurtje van de godin Nikè die de overwinning viert. De tentoonstelling heeft extra aandacht voor de esthetiek van de voorwerpen en de productietechnieken in de oudheid. Daarmee trekt het Rijksmuseum van Oudheden de lijn door uit de exposities ‘Schitterend Glas’ (2006) en ‘Schitterend Sieraad’ (2008).

 

Voor de gelegenheid is in de vaste presentaties van het museum een ‘terracotta-route’ uitgezet. Die leidt bezoekers niet alleen langs terracotta’s uit de oudheid, maar tevens langs werk van vier hedendaagse internationale keramisten die zich door de oudheid lieten inspireren. Zo zijn o.a. dierfiguren van Catrin Howell (GB), reliëfs van Qassim Alsaedy (Irak/NL), miniatuur-sarcofaagjes van Márta Nagy (Hon) en florale werken van Heather Park (GB) te zien.

Al in het vierde millennium v.Chr. maakten mensen in het oude Nabije Oosten en Egypte de mooiste voorwerpen van terracotta. De meeste terracotta figuurtjes zijn gevonden bij heiligdommen. Daar dienden ze als geschenk aan de goden: als een smeekbede voor een zwangerschap of om te danken voor een goede oogst. Terracotta voorwerpen zijn ook teruggevonden in huizen en graven. Voor archeologen zijn ze een belangrijke bron van informatie over religieuze gebruiken, begrafenissen, modeverschijnselen of eenvoudigweg de huisraad uit de tijd waarin ze werden gemaakt.

Bij de tentoonstelling ‘Terracotta’ verschijnen een full colour publicatie (72 pgs., €12,95) en een uitgave van het magazine van Vriendenvereniging RoMeO (32 pgs, _ 2,95). Daarnaast biedt de Museumshop een speciaal ‘Terracotta’-assortiment, zijn er workshops voor jong en oud, lezingen, rondleidingen en high tea-arrangementen voor groepen (reserveren). Het volledige programma staat op www.rmo.nl.

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on linkedin
Share on email

Gerelateerd

Vind alles op het gebied van

Verhalen en bevindingen in wat er vroeger allemaal heeft plaatsgevonden in musea, archieven en bibliotheken.

Alles op het gebied van opgravingen, tentoonstellingen, depots  en bijzondere bodemvondsten.

Wat gebeurt er op het gebied van oude, hedendaagse / eigentijdse kunst in musea, beurzen, beeldentuinen en galeries.

Hoe vind ik een fraai voorwerp voor mijn interieur of collectie, waar laat ik deze stukken taxeren / restaureren. 

Alle thema's