Duizenden monumenten op de kaart

Duizenden monumenten op de kaart

 

Tijdens de Open Monumentendag, in het weekend van 12 en 13 september, kunnen in circa 350 gemeenten in Nederland tussen de 3.000 en 4.000 monumenten bezocht worden. Met het thema Op de kaart, kunnen bezoekers dit jaar van alles te weten komen over kaarten en plattegronden. Comités, die lokaal de Open Monumentendag organiseren, geven met allerlei topografische kaarten, oude stadsplattegronden of andere (stedenbouwkundige) kaarten, de context voor de monumenten die worden opengesteld. Dat betekent een breed aanbod van monumenten en activiteiten.

 

Historische kaarten vormen op de Open Monumentendag de basis voor fiets- en wandelroutes, maken onderdeel uit van tentoonstellingen of worden op een andere manier aan het publiek getoond. De relatie tussen monument en haar omgeving staat daarmee dit jaar centraal. Daarnaast grijpen comités het thema aan om een bepaald monument nadrukkelijk op de kaart te zetten, of het publiek te informeren over rijksmonumenten, gemeentelijke monumenten of beschermde stads- en dorpsgezicht. Voor een overzicht van de programma’s zie www.openmonumentendag.nl

 

Landelijke opening
Open Monumentendag 2009 zal landelijk worden geopend op donderdag 10 september in Amersfoort, het cartografisch centrum van Nederland. Deze stad was eeuwen lang met de Onze-Lieve-Vrouwetoren het centrum van de Rijksdriehoeksmeting, het landelijke meetstelsel voor het maken van kaarten. Amersfoort viert bovendien dit jaar 750 jaar stadsrechten. De opening wordt verricht door Prof. mr. Pieter van Vollenhoven tijdens een bijeenkomst voor genodigden, met eveneens een bijdrage van de Rijksbouwmeester Liesbeth van der Pol.

 

European Heritage Days
De Open Monumentendag is onderdeel van de Europese Open Monumentendagen, de European Heritage Days, die in 49 Europese landen in september en oktober worden georganiseerd. In Europees kader doet Nederland mee aan de internationale fotowedstrijd voor de jeugd, voor jongeren tussen 10-18 jaar. Deelname kan via www.openmonumentendag.nl

 

Publicatie
De cartografie, het in kaart brengen van ruimtegebonden informatie, kent een interessante geschiedenis. Vanaf het moment dat mensen konden tekenen en schrijven, hebben ze landkaarten en plattegronden gemaakt. Prachtige voorbeelden zijn kaarten van Cornelis Anthonisz die Amsterdam in de 16de eeuw voor het eerst in vogelvluchtperspectief zette of Jacob van Deventer die in dezelfde periode in opdracht van de Spaanse koning, van alle steden van de toenmalige Nederlanden plattegronden maakte. Hierover en over de verdere ontwikkeling van kaarten tot in de 20ste eeuw is door de Stichting Open Monumentendag een handzaam boekje uitgegeven met de titel Op de kaart, te bestellen via www.openmonumentendag.nl

 

PolderVondsten

Natuurlijk is PolderVondsten ook te bezichtigen tijdens de Openmonumentendag. In ons expositieruimte is een glascollectie en een bodemvondstencollectie te zien. Ook kunt u het vondstmateriaal uit eigen grond en het gereconstueerde 17e eeuwse keldertje.

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on linkedin
Share on email

Gerelateerd

Vind alles op het gebied van

Verhalen en bevindingen in wat er vroeger allemaal heeft plaatsgevonden in musea, archieven en bibliotheken.

Alles op het gebied van opgravingen, tentoonstellingen, depots  en bijzondere bodemvondsten.

Wat gebeurt er op het gebied van oude, hedendaagse / eigentijdse kunst in musea, beurzen, beeldentuinen en galeries.

Hoe vind ik een fraai voorwerp voor mijn interieur of collectie, waar laat ik deze stukken taxeren / restaureren. 

Alle thema's