De wereld van Rommert Boonstra

De wereld van Rommert Boonstra – foto’s, tegels, taal
te zien van 6 maart 2010 t/m 9 mei 2010

Het Nederlands Tegelmuseum toont van 6 maart t/m 9 mei 2010 het nieuwste werk van Rommert Boonstra. Dertig ensceneringen die Boonstra in opdracht van het tegelmuseum in Otterlo maakte, steeds gebaseerd op tegels uit de museumcollectie. In zijn werk ontmoeten tegels, taal en fotografie elkaar op intrigerende wijze. We hebben de tentoonstelling dan ook De wereld van Rommert Boonstra genoemd. Boonstra weet als geen ander in zijn foto’s een intiem decor te schetsen met ongewone middelen. Oude stoelen, meesterwerken uit vervlogen tijden en kapotte schakelkasten bevolken zijn foto’s. Ze vormen een kleurrijke droomwereld, die uitnodigt tot eindeloos ronddwalen. Ditmaal vormen de tegels uit de collectie van het Nederlands Tegelmuseum de aanleiding voor zijn luisterrijke verbeeldingen.

Voor De wereld van Rommert Boonstra schreef de kunstenaar een tekst bij elke foto. Deze zijn te lezen in de tentoonstelling en vormen een betekenisvolle tweede laag bij zijn beeldende werk. Boonstra houdt van taal, verhalen en mythologie, dat zie je terug in de onderwerpen waarmee hij zijn wereld schept. Ook maakte hij in sommige teksten gebruik van intrigerende citaten van anderen. Boonstra geeft hiermee de fijnproever een handreiking om ook vanuit een literaire context zijn foto’s te benaderen. Hij schrijft bijvoorbeeld bij enkele van zijn werken in de tentoonstelling:

 ‘Werelden die je normaal gesproken niet bij elkaar aantreft vinden elkaar.  – Schoonheid is de toevallige ontmoeting van een naaimachine en een paraplu op een operatietafel – zei de dichter Lautréamont. Ik laat een tegel over de explosie van een atoombom vertellen. Dat is een onderwerp waar tegels zich normaal gesproken niet over uitlaten. Zulke ontmoetingen houden de verwondering in stand. En wat moeten we zonder verwondering? Ik zal het eens aan mijn accountant vragen. Die heeft alleen maar cijfers in zijn hoofd en verbaast zich nergens over.

Of: ‘Oscar Wilde verzocht mij om hem te vereeuwigen. Gaarne heb ik aan dat verzoek voldaan. –Ik houd van toneelspelen- zegt hij –Dat is zoveel echter dan het leven-. Ik ben het helemaal met hem eens. Wilde gaat zitten op een bank en doet net of hij nadenkt. Hij doet ook net of hij een boek vast houdt. Snel timmer ik een decor om hem heen.
Ik doe net of ik een foto van hem maak. -Consistentie is het laatste toevluchtsoord van mensen zonder verbeeldingskracht- roept hij me na als ik vertrek. Ik ben het helemaal met hem eens.’

En: ‘Ik houd van het theatrale, van decorstukken, van het fantastische. Ik besluit dat een uit vier tegels opgebouwde kat vandaag de hoofdrolspeler in mijn toneelstuk mag zijn. Hij zit in een doos van tegels, die ik speciaal voor hem gebouwd heb, zeer theatraal voor zich uit te kijken. Twee interessante bijrollen worden vervuld door een vliegtuig en een vogeltje.
En eindelijk krijgt het verwende publiek ook eens wat achterkanten van tegels te zien. ‘

Educatief programma Bij de tentoonstelling is een educatief programma ontwikkeld. Het Nederlands Tegelmuseum biedt groep 7 en 8 van het basisonderwijs en het voortgezet onderwijs de mogelijkheid om gedurende de tentoonstelling een workshop te volgen in enscenering en het fotografisch vastleggen hiervan n.a.v. de tentoonstelling De wereld van Rommert Boonstra.
Rommert Boonstra (1942) – fotograaf, dichter, beeldend kunstenaar – is één van de grondleggers van de moderne geënsceneerde fotografie in Nederland

Nederlands Tegelmuseum
Eikenzoom 12, 6731 BH Otterlo
0318-591519
info@nederlandstegelmuseum.nl
www.nederlandstegelmuseum.nl

Openingstijden:
dinsdag t/m vrijdag 10.00 – 17.00
zaterdag, zon- en feestdagen 13.00 – 17.00
gesloten op maandagen

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on linkedin
Share on email

Gerelateerd

Vind alles op het gebied van

Verhalen en bevindingen in wat er vroeger allemaal heeft plaatsgevonden in musea, archieven en bibliotheken.

Alles op het gebied van opgravingen, tentoonstellingen, depots  en bijzondere bodemvondsten.

Wat gebeurt er op het gebied van oude, hedendaagse / eigentijdse kunst in musea, beurzen, beeldentuinen en galeries.

Hoe vind ik een fraai voorwerp voor mijn interieur of collectie, waar laat ik deze stukken taxeren / restaureren. 

Alle thema's