Auschwitz nu. Drie generaties verder

Auschwitz nu. Drie generaties verder
Een multimediale presentatie in de Hollandsche Schouwburg
 
‘Een erfenis die je niet wilt overdragen, maar waaraan je niet kunt ontkomen.’ Judith Belinfante
 
Vijfenzestig jaar na de bevrijding van Auschwitz is in de Hollandsche Schouwburg de multimediale presentatie Auschwitz nu. Drie Generaties verder te zien. Het is het verslag van de reis die Judith Belinfante (1943, oud-directeur Joods Historisch Museum) en haar zoon Alexander David Jansen (1977) naar deze plek maakten en is een eerbetoon aan hun vermoorde voorouders. In teksten en foto’s schetsen zij hun persoonlijke confrontatie met het verleden en het nu. Auschwitz nu is te zien van 26 januari t/m 31 mei 2010 en zal in een andere vorm ook op het voormalig kampterrein bij Herinneringscentrum Kamp Westerbork worden gepresenteerd.
 
Op 28 oktober 1944 werden David Eduard Belinfante (Den Haag, 1875) en Judith Belinfante-Mendes da Costa (Amsterdam, 1881) met het allerlaatste transport weggevoerd van Theresienstadt (Terezín, Tsjechië) naar Auschwitz (Oswiecim, Polen). Eduard overleed onderweg, zijn vrouw Judith werd na aankomst op 30 oktober 1944 vergast. In juni 2009 maakten kleindochter Judith Belinfante en achterkleinzoon Alexander David diezelfde reis – een eerbetoon aan hun voorouders om hun een plek terug te geven in de familiegeschiedenis. Over hen en hun lot is  lange tijd gezwegen vanwege het te pijnlijke en onvoorstelbare verleden.
 
De presentatie Auschwitz nu bestaat uit woord en beeld. De korte, intense teksten van Judith Belinfante gaan over de slachtoffers en de sporen die nog aan hun aanwezigheid doen denken. De foto’s van Alexander David lijken daarentegen een afstand te suggereren en tonen een ‘schuldig’ landschap dat de herinnering aan het verleden in zich heeft opgenomen. De regie is van Marc Belinfante, de muziek van Joost Belinfante.
 
Auschwitz nu (Nederlands/Engels) is vanaf 26 januari t/m 31 mei 2010 (dagelijks en doorlopend) te zien in de entreehal van de Hollandsche Schouwburg en zal onder dezelfde titel, in complete  vorm, als boek verschijnen (verkrijgbaar in de Hollandsche Schouwburg en de Museumshop van het Joods Historisch Museum en te bestellen via www.jhm.nl/museumshop à € 24,95). Op het voormalig kampterrein bij Herinneringscentrum Kamp Westerbork wordt een keuze uit de teksten en foto’s van Auschwitz nu tentoongesteld. De teksten en vijf panoramafoto’s met een totale lengte van bijna vijfentwintig meter staan bij de ingang van het kampterrein opgesteld en zijn eveneens van 26 januari t/m 31 mei 2010 te bezoeken.
 
De presentatie Auschwitz nu maakt ook deel uit van de Holocaust Memorial Week (25 t/m 31 januari 2010) die wordt afgesloten met de Auschwitz Herdenking (Holocaust Memorial Day) op zondag 31 januari.

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on linkedin
Share on email

Gerelateerd

Vind alles op het gebied van

Verhalen en bevindingen in wat er vroeger allemaal heeft plaatsgevonden in musea, archieven en bibliotheken.

Alles op het gebied van opgravingen, tentoonstellingen, depots  en bijzondere bodemvondsten.

Wat gebeurt er op het gebied van oude, hedendaagse / eigentijdse kunst in musea, beurzen, beeldentuinen en galeries.

Hoe vind ik een fraai voorwerp voor mijn interieur of collectie, waar laat ik deze stukken taxeren / restaureren. 

Alle thema's