Archeologische Souvenirs in Museum

Archeologische Souvenirs in Museum

 

In het Westfries Museum is vanaf 12 september een bijzondere installatie te zien. De titel, “Souvenir de Hoorn” , geeft aan dat we mogelijk met een verzameling souvenirs te maken hebben. Er wordt echter een verzameling archeologische vondsten getoond. Het bijgevoegde “Certificaat van Echtheid” geeft aan dat de vondsten van het Oostereiland komen en omstreeks 1800 in de grond terecht kwamen. Van elk onderdeel is ook beschreven waar het oorspronkelijk toe diende. De kleine zeefdruk waarop deze gegevens staan is verzegeld en voorzien van een nummer en handtekening. In de rand is kleine tekst toegevoegd “object d’art jchristiaan h”. en daarmee komt de aap uit de mouw: het geheel blijkt een nieuw kunstwerk van de Hoornse kunstenaar JChristiaan Heydenrijk.

 

Enkele maanden geleden (15 april) startte het fundamentonderzoek op het Oostereiland. De kunstenaar was er als de kippen bij om uit de putten allerhande archeologische objecten op te duiken. Met zijn nieuwste kunstwerk geeft hij een artistieke knipoog naar de huidige intensieve belangstelling voor de Krententuin en haar historie. Tweetalig, in het (oud-) Nederlands en in het Frans, want “toen deze objecten in die stort terecht kwamen, werd hier veel Frans gesproken” meent de kunstenaar. 

“Les Souvenirs de Hoorn” zijn slechts een korte tijd in het Museum te bekijken.

 

 

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on linkedin
Share on email

Gerelateerd

Vind alles op het gebied van

Verhalen en bevindingen in wat er vroeger allemaal heeft plaatsgevonden in musea, archieven en bibliotheken.

Alles op het gebied van opgravingen, tentoonstellingen, depots  en bijzondere bodemvondsten.

Wat gebeurt er op het gebied van oude, hedendaagse / eigentijdse kunst in musea, beurzen, beeldentuinen en galeries.

Hoe vind ik een fraai voorwerp voor mijn interieur of collectie, waar laat ik deze stukken taxeren / restaureren. 

Alle thema's