€ 25,00

Het gebruik om iemand mild te stemmen met een goede gave is van alle tijden. Wat de een profijt brengt, kan de ander tot voordeel strekken. Stadsbesturen realiseerden zich dat ook. Van de late middeleeuwen tot in de 18de eeuw lieten zij tinnen kannen maken, die, gevuld met wijn, werden aangeboden aan invloedrijke bezoekers. Over deze tinnen stadskannen verhaalt dit smaakvolle boek.

Het vertelt uitgebreid hoe stadskannen werden gemaakt en wanneer, hoe en door wie ze werden gebruikt. Uiteraard wordt ook stilgestaan bij de inhoud van het tinnen schenkgerei: de zogenoemde presentwijnen. Alle 81 bewaard gebleven stadskannen in de Noordelijke en Zuidelijke Nederlanden passeren de revue -overzichtelijk ingedeeld per stad. De achttien stadskannen van Maastricht, de twaalf van Oudenaarde, de afwijkende exemplaren uit Enkhuizen, de gestolen stadskannen van Woerden: ze zijn stuk voor stuk geportretteerd in woord én beeld.

Verder aandacht voor stadskannen van buiten de Lage Landen, vervalsingen, tinnegietersmerken, stijlen en dateringen, en het verschil tussen stadskannen en ‘gewone’ schenkkannen. Tal van historische illustraties en Duitse, Franse en Engelse samenvattingen maken deze uitgave compleet.

 

 

Tinnen stadskannen in de Lage Landen, Hoe wijn gepresenteerd werd

J.F.H.H. Beekhuizen, Ph. Probst en H.B. van Wijk

Een uitgave van Stichting Nederlandse Tinbibliotheek, in samenwerking met de Nederlandse TinVereniging en de Vlaamse Tinvereniging

Hardcover met leeslint,  216 pagina’s, meer dan 200 afbeeldingen

ISBN 978 90 825382 0 5

Uw winkelmandje is leeg.
Subtotaal € 0,00
Administratie
+31 (0)229 74 50 55
te bereiken op maandag,
woensdag en donderdag.
email de administratie

Postadres:
Postbus 360
1620 AJ Hoorn

Bezoekadres:
Grote Oost 43
1621 BR Hoorn
+31 (0)229 82 02 14
info@vindmagazine.nl