€ 24,95

Een historie van archeologen en ‘amateurs’

Het portret van Martien Weel (1935-2011)

Makelaar en fervent amateurarcheoloog Martien Weel (1935-2011) legde al rond 1950 de basis voor zijn eigen collectie bodemvondsten en was vervolgens decennialang actief. In de periode waarin Weel gewapend met schop, laarzen en (later) metaaldetector op pad ging, veranderde niet alleen het hobbygraven zelf, maar ook de manier waarop men naar deze liefhebberij keek.

De overvloed aan vindplaatsen door grootschalig grondverzet, koerswijzigingen binnen het vakgebied, de opkomst van de AWN, de ontdekking van de metaaldetector, nieuwe wetgeving… Al die ontwikkelingen worden in dit boek belicht.

Goed gevonden vormt een kleine geschiedenis van (amateur)archeologie in Nederland, maar vertelt bovenal het levensverhaal van een gelukkige graver. Ook bovengronds: álle vondsten werden met zorg gedetermineerd en gearchiveerd. Dit boek onthult de mooiste en meest bijzondere, van munten, insignes en riembeslag tot steengoed, aardewerk, tegels en glas.

Treed in Weels voetsporen en volg hem tijdens zijn zoektochten in onder meer Medemblik, Hoorn en Amsterdam. Hoe ging hij te werk? Waar werd gegraven? Wat is de geschiedenis van die vindplaatsen? En: welke opmerkelijke schatvondsten kwamen elders in Nederland uit de bodem? Marleen Weel vertelt het levensverhaal van haar vader. Verschillende (amateur)archeologen en andere verzamelaars onderzoeken de vondsten én het vinden door de jaren heen.

Het levensverhaal van een graver • Een kleine geschiedenis van (amateur)archeologie • 272 pagina’s • Rijk geïllustreerd • Veel historisch beeldmateriaal

Inkijken? Klik op de afbeelding.

Uitgeverij PolderVondsten, Hoorn 2014

Tekst Marleen Weel Fotografie Walter Lensink

& tekstbijdragen van o.a. Sebastiaan Ostkamp, Kees van der Pols, Wil Snip, Cas Wichers jr. en Annemarieke Willemsen

ISBN 978-90-817063-4-6

Uw winkelmandje is leeg.
Subtotaal € 0,00
Administratie
+31 (0)229 74 50 55
te bereiken op maandag,
woensdag en donderdag.
email de administratie

Postadres:
Postbus 360
1620 AJ Hoorn

Bezoekadres:
Grote Oost 43
1621 BR Hoorn
+31 (0)229 82 02 14
info@vindmagazine.nl