Praat mee met Vind magazine en gebruik #vindmagazine
Welke onderwerpen zou u graag meer belicht willen zien in Vind magazine, geef hieronder uw voorkeur.

Fototentoonstelling Geheimen van het Vrijthof

 

Over wat de opgravingen van de Pandhof, het Vrijthof en de Sint Servaaskerk aan het licht brachten over het Maastrichtse verleden
Van 22 september tot 31 december 2009
di t/m zo van 12.00 u tot 18.00 u
Hoofdwacht, Vrijthof
Gratis toegang

 

Dinsdag 22 september om 12.00u gaan de deuren van de Hoofdwacht open voor een nieuw project van Zicht op Maastricht: de fototentoonstelling Geheimen van het Vrijthof. Te zien zijn grote foto's van archeologische vondsten en foto's genomen tijdens de opgravingen. In vitrines liggen enkele objecten als driedimensionale illustratie van wat de tweedimensionale beelden vertellen. Ook is er een korte presentatie over ontwikkelingen binnen het vakgebied archeologie.

 

Opzienbarende vondsten verwachtten de archeologen niet aan te treffen in 1969, toen de bodem onder het Vrijthof werd omgewoeld voor de aanleg van de parkeergarage. Misschíen een uitloper van het grafveld onder de Pandhof? Misschíen sporen van de Romeinse weg?

 

Spraakmakend waren ze wél, de geheimen die het Vrijthof bloot gaf.

De Romeinse weg liep anders dan verwacht, men vond sporen van Romeinse bewoning langs die route en sporen van bewoning uit de Karolingische tijd. Het meest spectaculair was de vondst van een vroegmiddeleeuwse begraafplaats langs de Romeinse weg.

Dankzij de parkeergarage kwamen we veel te weten over het verleden, maar de stadsarcheologie stond in de kinderschoenen. Door de graafwerkzaamheden ging ook veel kennis verloren.

 

Decennia later, in 2002, zetten de Gemeente Maastricht en de Universiteit van Amsterdam het Sint Servaas Project in gang om gegevens van de verschillende opgravingen (Pandhof, 1953 - 1954; Vrijthof, 1969 - 1970; Sint Servaaskerk, 1981 - 1989) toegankelijk te maken. Binnenkort verschijnt hierover een publicatie. Deze expositie licht alvast een tip van de sluier op waar het project zich jarenlang mee bezighield: geheimen van het Vrijthof.

 

Geheimen van het Vrijthof is een project van Zicht op Maastricht in samenwerking met Centre Céramique en de Universiteit van Amsterdam.