Praat mee met Vind magazine en gebruik #vindmagazine
Welke onderwerpen zou u graag meer belicht willen zien in Vind magazine, geef hieronder uw voorkeur.

Achter de gevel van een rijksmonument aan de Oude Delft zijn bijzondere schilderingen van een jachttafereel op houten plafondbalken aangetroffen.


Wat deze ontdekking uniek maakt, is de artistieke kwaliteit en de gaafheid van de zogenoemde 'lange jacht'. Ook de datering van de schildering is belangrijk. De personen zijn zo nauwkeurig afgebeeld dat de kleding tot in details herkenbaar is. Het is een bont gezelschap met onder andere breedgerande hoeden, pofbroeken, kousenbanden en brede sjerpen. Enkele mannen, door hun kleding te identificeren als boeren en officieren, zijn met allerlei wapens aan het jagen. De officieren hebben geweren, de boeren jagen met speren en zelfs een hooivork. De taferelen zijn te dateren in de periode 1610-1620, zo meldt de Rijkdienst voor het Cultureel Erfgoed op haar website. 
Het pand aan de Oude Delft is een rijksmonument en blijkt nog diverse elementen uit de bouwtijd, 1544, te hebben. Eerst was het waarschijnlijk een pakhuis van een nabijgelegen brouwerij. Rond 1575 is het pand tot woning verbouwd. Deze functie heeft het nog steeds.