Praat mee met Vind magazine en gebruik #vindmagazine
Welke onderwerpen zou u graag meer belicht willen zien in Vind magazine, geef hieronder uw voorkeur.
De expositie De Krim - Goud en geheimen van de Zwarte Zee is verlengd. De spectaculaire archeologische topstukken uit vijf Oekraïense musea zijn sinds februari te zien in het Allard Pierson Museum te Amsterdam.

De Krim toont de rijke historie van het schiereiland, dat sinds de 7de eeuw v. Chr. door de Grieken werd gekoloniseerd. Nog niet eerder leende Oekraïne zo veel archeologische vondsten van de Krim uit: van een gouden zwaardschede en dito pronkhelm tot talloze juwelen.

De expositie was recent in het nieuws vanwege het conflict tussen Rusland en Oekraïne en de vraag aan welk land de voorwerpen moeten worden teruggestuurd als de expositie straks is afgelopen.

Dat de Krim en Zwarte Zee altijd al een belangrijk kruispunt tussen Europa en Azië waren, blijkt uit de talloze tentoongestelde objecten; zoals het Chinese lakkistje, dat in de Romeinse tijd via de Zijderoute op de Krim belandde.

Goud en geheimen van de Zwarte Zee ontsluiert niet alleen een voor velen onbekende wereld, maar werpt ook een verrassend nieuw licht op de Hunnen, Scythen en andere ‘barbaarse’ nomadenvolken.

De expositie is te zien t/m 31 augustus 2014.

Allard Pierson Museum
Oude Turfmarkt 127, Amsterdam
www.allardpiersonmuseum.nl