Praat mee met Vind magazine en gebruik #vindmagazine
Welke onderwerpen zou u graag meer belicht willen zien in Vind magazine, geef hieronder uw voorkeur.
Het Frans Halsmuseum in Haarlem heeft het 17de-eeuwse schilderij Stilleven met haringen, oesters en rookgerei van schilder Floris van Schooten aangekocht. Het geldt als een van zijn beste werken, zo maakte het museum onlangs bekend.

Van Schooten (1585-1656) was een tijdgenoot van erkende stillevenschilders als Floris van Dijck en Nicolaes Gilles. De stillevens van Van Schooten zijn zeldzaam. Het Frans Halsmuseum beschikt over nog twee schilderijen van hem en verder zijn er nog slechts drie andere stillevens te zien in andere musea. Het werk stamt uit ongeveer 1625 en toont een verzameling verleidelijke luxeproducten, zoals witbrood, wijn en verse oesters, die ook in die tijd al bekend stonden als lustopwekkend.

Volgens directeur Karel Schampers van het museum verkeert het schilderij in bijzonder goede staat. Het stilleven van Floris van Schooten hing van 1953 tot 2003 ook al in het Frans Halsmuseum, destijds in bruikleen. Daarna is het werk teruggegaan naar de rechtmatige eigenaren. Het museum bezit nog twee werken van Floris van Schooten; een Keukenstuk uit 1620/25 en een Stilleven met ham en kaas uit 1638/40.