Praat mee met Vind magazine en gebruik #vindmagazine
Welke onderwerpen zou u graag meer belicht willen zien in Vind magazine, geef hieronder uw voorkeur.
Sotheby's in Genève heeft 's werelds duurste tiara geveild voor 8,25 miljoen euro. De tiara bestaat uit diamanten en elf zeer zeldzame Colombiaanse peervormige smaragden van meer dan 500 karaat, die eerder de hals van een Maharadja versierden. De kostbare edelstenen behoorden waarschijnlijk ooit toe aan Keizerin Eugénie, vrouw van Napoleon III.

De tiara werd rond 1900 vervaardigd in opdracht van Graaf Guido vonHenckel (1830 - 1916) eerste vorst van Donnersmarck. Het sieraad is verkocht aan een anonieme bieder.

 

Bij Sotheby's Amsterdam heeft 'Marie-Antoinette' van Anselm Kiefer dinsdag €96.750,- opgebracht. Het werk, met een richtprijs van €60.000 - €80.000 werd tijdens de veiling van Moderne en Hedendaagse Kunst verkocht aan een Europese particuliere verzamelaar.

 

De titel verwijst naar een monumentaal werk van Kiefer, 'Die Frauen Der Revolution'. Dit werd in 1987 door de toenmalige directeur van het Stedelijk Museum in Amsterdam aangekocht en bestaat uit twaalf stalen lijsten met rozen en lelies en de namen van vrouwen aan wie Kiefer het heeft opgedragen. Marie-Antoinette is de vrouw van Lodewijk XVI, die in 1793 onthoofd werd tijdens de Franse Revolutie. Zij is de enige vrouw van Die Frauen Der Revolution die een roos kreeg van Lodewijk XVI.

 

Het was de eerste keer dat er werk van de Duitse kunstenaar in Nederland werd geveild. Het topstuk van de veiling was 'l'effort' van Anto-Carte uit 1920. Ook dit schilderij is verkocht aan een Europese particuliere verzamelaar voor €186.750,-.