Praat mee met Vind magazine en gebruik #vindmagazine
Welke onderwerpen zou u graag meer belicht willen zien in Vind magazine, geef hieronder uw voorkeur.
Het tweede deel van de voormalige Peter Stuyvesant Collectie, eigendom van British American Tobacco, heeft €2.941.725,- opgebracht bij de veiling bij Sotheby's. Dit is ruim boven de verwachte €1 miljoen. Er zijn 43 nieuwe veilingrecords gevestigd. Van 25 kunstenaars werd voor het eerst werk geveild.

De voormalige Peter Stuyvesant Collectie van BAT is de grootste verzameling van naoorlogse en hedendaagse kunst, die ooit ter veiling is gebracht in Nederland. Het primaire doel van deze collectie was hedendaagse kunst integreren in een industriële werkomgeving om hiermee de productiviteit en arbeidsvreugde te verhogen.

 

Het topstuk van de avond was het schilderij ‘Violet, Orange and Reds with Green Disc: March 1972 - March 1974' van de Britse kunstenaar Patrick Heron. Dit werd voor €174.750,- verkocht. De getaxeerde waarde lag tussen de €50.000 - 70.000.

 

"Vooral veel jonge verzamelaars hebben vanavond de weg naar de veilingzaal gevonden," zegt Bert-Jan van Egteren, hoofd van de afdeling Moderne & Hedendaagse Kunst bij Sotheby's Amsterdam. "Kennelijk is Nederlandse Pop-Art uit de jaren 60 springlevend!"

 

Tijdens de kijkdagen was er al veel belangstelling en kwamen honderden mensen bij Sotheby's over de vloer. De veiling werd ook druk bezocht. Er hadden zich meer dan 500 bieders bij de veiling ingeschreven, waar 194 schilderijen en sculpturen werden aangeboden. Onder de bieders waren ook veel Nederlanders, die samen 860 biedingen achter hebben gelaten.