Praat mee met Vind magazine en gebruik #vindmagazine
Welke onderwerpen zou u graag meer belicht willen zien in Vind magazine, geef hieronder uw voorkeur.
Het Van Gogh Museum heeft twee pointillistische werken verworven van Camille Pissarro, die van groot belang is geweest voor de modernisering van Van Goghs kleurgebruik en zijn experimenteerdrift met de pointillistische schildertechniek in Parijs.

Het gaat om de werken 'Het Hooien, Éragny (1887) en de gouache 'Koeienhoedster bij ochtendzon' uit hetzelfde jaar. Directeur Axel Rüger: "Dit werk van Pissarro is een belangrijke en representatieve aanvulling op de bescheiden collectie pointillistische werken van het Van Gogh Museum. Hiermee zijn we in staat om een belangrijke en tot nu toe ontbrekende schakel in Van Goghs Parijse experimenten in kleur en techniek aan het publiek te tonen. In ons collectieplan is het aankopen van dergelijk pointillistisch werk dan ook één van de prioriteiten."

Op 'Het Hooien' verbeeldt Pissarro de bedrijvigheid tijdens het hooiseizoen in het landelijke Éragny, waar de kunstenaar samen met zijn gezin van 1884 tot aan zijn dood in 1903 woonde. Ook het onderwerp van de gouache is landelijk: een weide met een grazende koe die door een vrouw wordt voortgedreven. De schilderijen zijn vanaf deze week te bezichtigen op de eerste verdieping van het Rietveldgebouw.