Praat mee met Vind magazine en gebruik #vindmagazine
Welke onderwerpen zou u graag meer belicht willen zien in Vind magazine, geef hieronder uw voorkeur.
Museum Het Rembrandthuis presenteert van 19 maart t/m 19 juni de tentoonstelling Rembrandt & Lucas van Leyden. Etsen van Rembrandt worden naast gravures van Lucas van Leyden getoond, om de invloed van de 16de-eeuwse kunstenaar op Rembrandt inzichtelijk te maken. Beroemde etsen van Rembrandt als Ecce Homo en Drie Kruisen blijken sterk geïnspireerd te zijn op prenten van Lucas.

 

Rembrandt (1606-1669) had bijzonder veel bewondering voor de grafiek van Lucas van Leyden (ca. 1494-1533): hij bezat het volledige prentwerk. In 1642 besteedde hij bedragen van 200 tot 250 gulden - toen een jaarloon voor een werkman - voor een prent van Van Leyden. Van Leydens thema's omvatten net als dat van Rembrandt Bijbelse taferelen en scènes uit het dagelijks leven, zoals bedelaars, maar ook een fraai zelfportret. Rembrandt heeft zich hierdoor merkbaar laten inspireren.

 

In De Lakenhal zal tegelijkertijd een grote overzichtstentoonstelling te zien zijn, Lucas van Leyden en de Renaissance, waarbij het werk van Lucas van Leyden in de internationale context van zijn tijd wordt geplaatst. Lucas wordt, met zijn collega en tijdgenoot Albrecht Dürer, gezien als dé wegbereider van de renaissance in de lage landen. Zie voor meer informatie: www.lakenhal.nl