Praat mee met Vind magazine en gebruik #vindmagazine
Welke onderwerpen zou u graag meer belicht willen zien in Vind magazine, geef hieronder uw voorkeur.

De Hollandse wildernis

Duinlandschappen in de 17de eeuw

 

Het Hollandse landschap is door de mens geschapen. Alleen de strandvlakten en duinen langs de kust zijn grotendeels door de natuur gecreëerd, wild, woest, maar niet ledig. In de zeventiende eeuw, toen Holland de meest verstedelijkte regio van Europa was, boden de duinen een welkome vrijplaats voor de bewoners van de overvolle steden. Ook 17de- eeuwse kunstenaars zoals Goltzius en Rembrandt, zochten er hun toevlucht. Hun werken tonen niet alleen de vermakelijke kanten van het duingebied, maar ook de weidsheid, de stilte en de ruigte. Het Rijksmuseum presenteert van 15 maart t/m 20 juni 2011 een selectie van ruim 20 van zijn mooiste tekeningen en prenten met duinlandschappen in de 17de eeuw.


Huigen Leeflang (conservator prenten van het Rijksmuseum): “Het duingebied is de geboortegrond van de Hollandse landschapskunst. Opvallend is dat de duinervaring in al die eeuwen nauwelijks is veranderd. Nog steeds trekken we graag de duinen in en nog steeds raken kunstenaars door dezelfde weidsheid en ruige schoonheid geïnspireerd. “

 

De vroegst bekende getekende Hollandse landschappen zijn de duingezichten die Hendrick Goltzius omstreeks 1600 in de omgeving van Haarlem maakte. Tal van landschapspecialisten volgden hem daar onder wie Esaias van de Velde, Jacob van Ruisdael, Aelbert Cuyp en Rembrandt.

 

De presentatie toont een afwisselend beeld: van het ramptoerisme bij aangespoelde potvissen op het strand tot uitstapjes van stedelingen naar linnenblekerijen.

info@vindmagazine.nl
+31 (0)229 82 02 14

Administratie: te bereiken
op maandag, woensdag
en donderdag.

I.v.m. de kerstvakantie
zijn wij gesloten tot maandag
8 januari. Voor dringende
zaken/vragen of bestellingen
kunt u malen naar
administratie@vindmagazine.nl

Postadres:
Postbus 360
1620 AJ Hoorn

Bezoekadres:
Grote Oost 43
1621 BR Hoorn