Praat mee met Vind magazine en gebruik #vindmagazine
Welke onderwerpen zou u graag meer belicht willen zien in Vind magazine, geef hieronder uw voorkeur.

Heeft het Bijbels Museum een echte Rembrandt in huis?
Christusportret van Bijbels Museum reist af naar Louvre in Parijs
Nog te zien in Bijbels Museum tot eind maart!
 
Het Bijbels Museum in Amsterdam leent een bijzonder portretje van Christus uit aan het Louvre. Het houten paneeltje maakt deel uit van een serie door Rembrandt en zijn leerlingen geschilderde portretten van steeds dezelfde man. In Parijs zijn na uitvoerig onderzoek, van 18 april tot 18 juli voor het eerst alle bekende werken uit deze serie bijeengebracht.
 
Bij de acht werken lijkt steeds hetzelfde model te zijn afgebeeld in verschillende houdingen en met verschillende gelaatsuitdrukkingen. Zijn ingekeerde en dromerige uitstraling roept medeleven en sympathie op. Het is goed mogelijk dat Rembrandt deze "koppen van Christus" als inspiratie gebruikte voor zijn andere werk.
 
Wat maakt de acht portretjes van het "Hoofd van Christus" zo bijzonder? Christus wordt immers al vanaf de vierde eeuw afgebeeld met lang, licht krullend, bruin haar en een baard. Ook Rembrandt had hem zo al talloze malen getekend en geschilderd. Volgens de onderzoekers heeft Rembrandt in deze serie voor het eerst gebruik gemaakt van een levend model, namelijk een jonge Joodse man die in zijn directe omgeving leefde. Wat bovendien bijzonder is aan het portret dat hangt in het Bijbels Museum, is dat Christus met gesloten ogen is afgebeeld.
 
Zeker is dat enkele portretten uit de serie van Rembrandts hand zijn. Of dat voor het schilderij uit het Bijbels Museum geldt is nu nog de vraag. Bij opening van de tentoonstelling in het Louvre wordt het onderzoek over de portretten gepresenteerd. Misschien heeft het museum dan een échte Rembrandt in huis!
 
Na de presentatie in het Louvre, reizen de Christusportretten door naar de Verenigde Staten, waar ze eerst te zien zijn in het Philadelphia Museum of Art en vervolgens in het Detroit Institute of Arts.
 
Na het vertrek richting Parijs volgt het Bijbels Museum het “Hoofd van Christus” tijdens haar reis. Via de website, nieuwsbrief en social media blijven belangstellende op de hoogte van bevindingen in het onderzoek.
 
Het Christusportret is tot eind maart in het Bijbels Museum te zien.