Praat mee met Vind magazine en gebruik #vindmagazine
Welke onderwerpen zou u graag meer belicht willen zien in Vind magazine, geef hieronder uw voorkeur.

Claude Lorrain

meester van het gouden licht

 

Van 28 september 2011 t/m 8 januari 2012 in Teylers Museum

 

Teylers Museum en Musée du Louvre presenteren dit najaar de allereerste overzichtstentoonstelling ooit van Claude Lorrain (1600 - 1682) in Nederland. Deze Franse landschapsschilder wordt tot de belangrijkste meesters in de kunstgeschiedenis gerekend. Met meer dan 100 werken van over de hele wereld wordt zijn oeuvre getoond in Haarlem en Parijs. De expositie is van 20 april tot 18 juli 2011 in het Louvre te zien en van 28 september 2011 t/m 8 januari 2012 in Teylers Museum.

 

Claude Lorrain

De 17de-eeuwse schilder, tekenaar en etser is een van de grootste landschapskunstenaars aller tijden. Hij vierde zijn triomfen in Rome, waar de complete Europese jetset zijn opdrachtgevers waren. Lorrains uitvinding, de eerste schilderijen met ideale landschappen in een gouden licht, waren tot diep in de 19deeeuw de norm voor veel beroemde kunstenaars. Zijn stijl werd zó vaak gekopieerd, vaak door minder getalenteerde kunstenaars, dat de uitvinder ervan in Nederland enigszins op de achtergrond is geraakt. In Nederland zijn slechts twee schilderijen van Lorrain aanwezig, terwijl in de ons omringende landen veel grote werken permanent in de belangrijkste nationale musea hangen. Inmiddels zijn overal tentoonstellingen over Claude Lorrain georganiseerd, maar nog nooit in Nederland. Teylers Museum en het Louvre brengen daar nu verandering in.

 

Topstukken van over de hele wereld

Teylers Museum en het Louvre brengen hun collecties tekeningen- en prenten voor dit project samen. Vanuit de Verenigde Staten en geheel Europa worden daar topstukken van Lorrains schilderkunst aan toegevoegd om het belang van de tekeningen in de context van zijn oeuvre te laten zien. Al met al zullen er 80 tekeningen, 20 etsen en 14 schilderijen te zien zijn. Zijn grootste en meest ambitieuze schilderij –Landschap met Apollo en de muzen uit de National Galleries of Scotland- reist bij hoge uitzondering af naar Haarlem. Voor de eerste keer wordt in Nederland getoond hoezeer Lorrain schatplichtig is aan Hollandse meesters die in Rome aan het begin van zijn carrière werkzaam waren.

 

Proloog: Rineke Dijkstra

Als smaakmaker voor de grote Lorrain-tentoonstelling wordt vanaf 22 april t/m 18 september 2011 in het Prentenkabinet van Teylers Museum een verband gelegd tussen het werk van Lorrain en de hedendaagse kunst. Tekeningen van de Franse meester zijn te zien naast foto’s uit de serie Park Portraits van de beroemde Nederlandse kunstenaar Rineke Dijkstra. Deze verrassende combinatie laat zien hoezeer kunstenaars van alle tijden worstelen met het weergeven van het ideale landschap.