Praat mee met Vind magazine en gebruik #vindmagazine
Welke onderwerpen zou u graag meer belicht willen zien in Vind magazine, geef hieronder uw voorkeur.

Frans Hals Museum verwerft zeldzaam werk van 17de-eeuwse schilder Salomon de Bray

 

Het Frans Hals Museum heeft een schilderij van Salomon de Bray kunnen verwerven bij Sotheby’s New York. Het museum bezat tot op heden slechts één ander werk van deze belangrijke Haarlemse schilder en architect uit de Gouden Eeuw.

De koningin van Sheba voor de tempel van koning Salomo in Jeruzalem (1657) is aangekocht met steun van de Vereniging Rembrandt, de Mondriaan Stichting en de BankGiro Loterij en zal dit voorjaar in het museum te zien zijn.

 

Salomon de Bray (1597-1664) was een invloedrijke Haarlemse architect, ontwerper, schilder, schrijver en dichter. Hij publiceerde over architectuur, ontwierp onder andere een uitbouw voor de Nieuwe Kerk te Haarlem en was één van de schilders van de decoraties in de Oranjezaal van Huis ten Bosch.

 

De koningin van Sheba voor de tempel van koning Salomoin Jeruzalem is het beste architectuurschilderij van de hand van De Bray en het enige waarvan de verblijfplaats bekend is. Op het schilderij is de tempel van de oudtestamentische koning Salomo te zien. Dit legendarische gebouw gold als ideaalbeeld in de architectuur en er werd in 17de- eeuw zeer actief geprobeerd de ideale proporties van dit bijzondere bouwwerk te reconstrueren.

 

Stadsgenoot van Saenredam

Het werk is een belangrijke aanvulling voor de collectie van het Frans Hals Museum. Het complementeert en contrasteert mooi met de architecturale interieurs van Pieter Saenredam in het museum. Terwijl De Bray in zijn schilderij een architectonisch ideaalbeeld schetst, had zijn stadsgenoot Saenredam zich toegelegd op eigentijdse kerkinterieurs, waarvan het Frans Hals Museum twee beroemde voorbeelden bezit (Interieur van de Nieuwe Kerk, 1652 en Interieur van de St. Pieterskerk, 1654).

 

Slechts vier schilderijen van De Bray in Nederland Het werk van Salomon de Bray is mager vertegenwoordigd in de Nederlandse musea. Het Catharijneconvent in Utrecht bezit een historiestuk (Jaël, Debora en Barak, 1635) evenals het museum voor religieuze kunst in Uden (De droom van Jacob, ca. 1655-1660), en het Frans Hals Museum bezit een halffiguur, mogelijk bedoeld als portrait historié (Semiramis, c. 1652). Met deze aankoop biedt het Frans Hals Museum het Nederlands museumpubliek een vierde Salomon De Bray.