Praat mee met Vind magazine en gebruik #vindmagazine
Welke onderwerpen zou u graag meer belicht willen zien in Vind magazine, geef hieronder uw voorkeur.

Opnieuw historische vondst op Scheveningse boulevard
Gietijzeren kanon 200 jaar onder Seinpostduin


De renovatie van de Scheveningse boulevard heeft opnieuw een historische schat opgeleverd: een gietijzeren kanonsloop uit het eind van de 18e eeuw. De aannemer vond het kanon tijdens graafwerkzaamheden ter hoogte van het Boulevardhotel. Eerder dit jaar werd bij het werk ook al een bunkercomplex blootgelegd.

De kanonsloop, een zesponder, beschermde twee eeuwen geleden de Scheveningse seinpost, een hoofdpost in de Franse verdedigingslinie langs de gehele Nederlandse kust. De seinpost werd in 1799 gebouwd op een duin aan de noordkant van het dorp, die sinds die tijd het Seinpostduin wordt genoemd.

Gevaar van zee
Tijdens de Franse bezetting was een Engelse inval vanuit zee niet ondenkbaar. Om de ontdekking van vijandelijke schepen zo snel mogelijk te kunnen melden, stelden de Fransen een keten van 42 seinpalen op. De posten stonden om de acht kilometer en konden het sein in 13 minuten van Vlissingen tot aan Texel overbrengen. De seinpalen werden ook gebruikt om visserijberichten door te geven. Na het vertrek van de Fransen in 1813 kwam er een einde aan dit telegraafsysteem.

Op Scheveningen
De gemeente bekijkt of de kanonsloop opgeknapt kan worden en een mooie nieuwe plek kan krijgen op Scheveningen.

 

Bron: Gemeente Den Haag