Massagraf uit 1573 gevonden bij opgravingen Paardenmarkt in Alkmaar

Massagraf uit 1573 gevonden bij opgravingen Paardenmarkt in Alkmaar


Naast de vele opgegraven skeletten zijn nu ook resten van een massagraf uit 1573 aan het licht gekomen. Het jaar waarin Alkmaar door de Spanjaarden werd belegerd. In het graf zijn minimaal 15 personen aangetroffen. Bij enkele skeletten zijn musketkogels, maar ook hagel aangetroffen.


Al eerder tijdens deze opgraving werd een slachtoffer aangetroffen van de oorlogshandelingen uit 1573. Het terrein van de Paardenmarkt is de begraafplaats van een minderbroederklooster. Het klooster was pal achter de stadsmuur gelegen aan de noordzijde van de stad Alkmaar. De muur kende, precies op deze plek, een zwakke plek waardoor de Spanjaarden juist hier grootschalige aanvallen deden.


Bekijk de opgraving
Het onderzoek wordt gedaan door het archeologiebedrijf Hollandia uit Zaandijk en wordt bijgestaan door studenten van de Universiteit Leiden. Inmiddels zijn er tegen de 170 skeletten aangetroffen. De archeologische opgravingen lopen nog tot en met augustus. Om iedereen de gelegenheid te geven de opgraving van dichtbij te bekijken, staan er rondom de opgravingen hekken en borden met informatie. Daarnaast wordt er binnenkort een voorlichtingsbijeenkomst georganiseerd.

 

Bron: Gemeente Alkmaar

Administratie
+31 (0)229 74 50 55
te bereiken op maandag,
woensdag en donderdag.
email de administratie

Postadres:
Postbus 360
1620 AJ Hoorn

Bezoekadres:
Grote Oost 43
1621 BR Hoorn
+31 (0)229 82 02 14
info@vindmagazine.nl