Bij Kunstruimte KuuB in Utrecht wordt het werk van Michael Berkhemer (1948) uitgelicht in een solotentoonstelling die loopt van 13 januari tot en met 24 februari. De schilderijen en wandbeelden van Berkhemer worden gekenmerkt door gereduceerde complexiteit, uitmondend in soberheid.

Bij Kunstruimte KuuB in Utrecht wordt het werk van Michael Berkhemer (1948) uitgelicht in een solotentoonstelling die loopt van 13 januari tot en met 24 februari.
De schilderijen en wandbeelden van  Berkhemer worden gekenmerkt door gereduceerde complexiteit, uitmondend in soberheid. Op het eerste gezicht niet spectaculair, maar wel doorleefd en daardoor des te indringender. Het is alsof je alleen in een stiltecoupé zit: het weide Hollandse landschap met strepen zonlicht die schaduwen werpen, trekt aan je voorbij. Tijdloze concentratie van eenvoud. Vorm, lijn en kleur zijn de essentiële componenten in een schilderij die, mits in balans tot elkaar, het wonder van het onnavolgbare tot uitdrukking brengen - het ongrijpbare nabij. Berkhemer voegt daar nog het afwijkende formaat van de drager, het doek of wandbeeld, aan toe. Die maten bepaalt hij zelf en deze worden door een timmerman secuur uitgevoerd. Zo wordt een schilderij tevens een eigenzinnig object. Eenzelfde eigenzinnigheid als in de natuur waar geen enkel formaat exact gelijk is aan een ander. Berkhemer kiest de laatste jaren voor langgerekte staande formaten, alsof ze naar de lucht, het licht, reiken. De abstractie in zijn werken wordt begrensd door rechte lijnen die structuur en ordening bieden, gelijk de nerven van een boomblad. 

 

www.kunstruimtekuub.nl

Administratie
+31 (0)229 74 50 55
te bereiken op maandag,
woensdag en donderdag.
email de administratie

Postadres:
Postbus 360
1620 AJ Hoorn

Bezoekadres:
Grote Oost 43
1621 BR Hoorn
+31 (0)229 82 02 14
info@vindmagazine.nl