Tot en met 31 oktober schenkt de tentoonstelling Copernicus: De Omwenteling in de Zutphense Walburgiskerk aandacht aan deze en andere revoluties in de sterrenkunde door de eeuwen heen.

Tot en met 31 oktober schenkt de tentoonstelling Copernicus: De Omwenteling in de Zutphense Walburgiskerk aandacht aan deze en andere revoluties in de sterrenkunde door de eeuwen heen.
Het is dit jaar 475 jaar geleden dat de wiskundige en astronoom Nikolaus Copernicus zijn beroemde verhandeling over de omwenteling der hemellichamen schreef, met als kerngedachte dat de aarde rond de zon draait en niet, zoals algemeen werd gedacht, de zon rond de aarde.

Bezoekers maken een tijdreis vanaf de klassieke oudheid toen de aarde nog als middelpunt van het heelal werd gezien, via de tijd van Copernicus met uitvindingen als de boekdrukkunst, de telescoop en de prominente rol van de kerk, naar de moderne wetenschap.

Topstuk in de presentatie is de eerste druk van de Revolutionibus van Copernicus, afkomstig uit de 16de-eeuwse bibliotheek De Librije die onderdeel uitmaakt van de kerk. Het unieke exemplaar is te fragiel om door te bladeren. Om toch een blik te kunnen werpen op de inhoud is een replica voorhanden waarin wel gebladerd mag worden. Copernicus baseerde zijn theorie op historische bronnen en wiskundige berekeningen in een tijd waarin de telescoop nog niet was uitgevonden. Diverse wetenschappelijke instrumenten van vroeger tot nu zijn te bekijken. Ook aan het dagelijks leven rond 1543 wordt aandacht besteed en een maquette van de Walburgiskerk maakt inzichtelijk hoe de kerk er toen bijstond. Rondom de tentoonstelling worden diverse activiteiten georganiseerd. Zo wordt op een aantal momenten een koepelfilm vertoond. De full-dome technologie die daarvoor gebruikt wordt, is een indrukwekkend projectiesysteem waarmee beelden op de oppervlakte van de koepel worden geprojecteerd. De kijker wordt daardoor als het ware ondergedompeld in de film die vertoond wordt. Ook geven sterrenwachten demonstraties van telescopen, waarbij zonnevlekken en sterren waargenomen kunnen worden. Het volledige activiteitenoverzicht is op de website van de Walburgiskerk gepubliceerd.

 

www.walburgiskerk.nl

 

Administratie
+31 (0)229 74 50 55
te bereiken op maandag,
woensdag en donderdag.
email de administratie

Postadres:
Postbus 360
1620 AJ Hoorn

Bezoekadres:
Grote Oost 43
1621 BR Hoorn
+31 (0)229 82 02 14
info@vindmagazine.nl