De Haagse-Schoolkunstenaar Anton Mauve (1838-1888) was de eerste die grote bekendheid verwierf door het schilderen van schaapskuddes.

De Haagse-Schoolkunstenaar Anton Mauve (1838-1888) was de eerste die grote bekendheid verwierf door het schilderen van schaapskuddes.

Zijn werken waren zeer geliefd en een halve eeuw lang zijn een enorm aantal ‘schapenschilderijen’ verkocht aan verzamelaars in Nederland en kunsthandelaren in Engeland en de Verenigde Staten. Door het succes van Mauve volgt een groot aantal kunstenaars zijn voorbeeld en verschijnt er zelfs een stroom van litho’s en etsen die de schapenstukken van Mauve reproduceren. Deze reproducties hebben tot halverwege de 20ste eeuw vele huiskamers gesierd. Ook op de Veluwe heeft een aantal schilders gekozen voor het schilderen van schapen, schaapskuddes en herders op de heide.

Deze expositie wil een inzicht geven in de ware trend die er op het gebied van deze ‘schapenschilders’ geweest is. Dankzij vele bruiklenen van particulieren, galeries en musea als het Rijksmuseum, Groninger Museum, Teylers Museum en Singer Museum is er werk te zien van Anton Mauve, Taco en Hendrik Willem Mesdag, Sientje Mesdag-Van Houten, Willem Steelink, François Pieter ter Meulen, Herman van der Weele, William Singer, Cornelis Westerbeek en Jan van Vuuren. De tentoonstelling loopt tot 5 december a.s. Er zijn diverse workshops en lezingen aan verbonden.

 

www.noord-veluws-museum.nl

 

 

Administratie
+31 (0)229 74 50 55
te bereiken op maandag,
woensdag en donderdag.
email de administratie

Postadres:
Postbus 360
1620 AJ Hoorn

Bezoekadres:
Grote Oost 43
1621 BR Hoorn
+31 (0)229 82 02 14
info@vindmagazine.nl